Дитина 6 років: що має вміти і знати, готовність до школи

Время прочтения: 7 минут
6786
25
Logo
Дитина 6 років: що має вміти і знати, готовність до школи - Ребенок и социум, Развитие навыков, Нормы развития, Подготовка к школе

Дитина 6 років стоїть на порозі важливих змін у своєму житті. Вчорашній малюк, дитсадковець скоро стане школярем. Має відбутися знайомство з однокласниками, вчителями, шкільними правилами. Скорочується час ігор, виникають нові обов'язки. Завдання батьків — підтримати дитину в цей період, створити сприятливі умови для її розвитку. Підготувати дитину до ролі першокласника. Що має знати дитина до школи – про це далі у статті.

Що має знати та вміти дитина у 6 років

На які навички дитини перед школою батькам варто звернути увагу?

Мислення

Знання, отримані на заняттях із батьками та іншими дорослими, дитина доповнює власними зауваженнями та висновками.

Дошкільник непогано орієнтується: знає дорогу до дитячого садка, магазину, автобусної зупинки. Вміє визначати час на годиннику зі стрілками. Успішно виконує завдання на виявлення незначних відмінностей на двох малюнках, порівняння предметів за висотою, глибиною, довжиною, шириною. Відтворює друковані літери, правильно тримає ручку.

Логічність міркувань шестирічок дивує, викликає гордість батьків. Вчорашній малюк чітко та послідовно викладає думки. «Клацає» завдання: знаходить слово, що об'єднує, до ланцюжка предметів, розкриває терміни відповідними за змістом словами. Розуміє причинно-наслідкові зв'язки: "Я відмовився надягати шапку на прогулянку і тому захворів".

До шести років розвивається мислення через образи. Дитина малює, ліпить, викладає візерунки з мозаїки вже не за прикладом, запропонованим дорослим, а за своєю фантазією. Вона складає сюжети для ігор, доповнює вигаданими деталями чи переробляє знайомі казки.

Початкові знання з математики та навколишнього світу

Що ще має знати дитина у 6 років. Наприклад, початкові знання з математики. Легко рахує до десяти й навпаки, вміє перераховувати предмети та писати цифри. Складає, віднімає, розуміється на поняттях більш-менш. Зображує на папері прості та складні геометричні фігури, знає їхні назви.

Дошкільник черпає знання про навколишній світ із прогулянок, мультиків, книг, спілкування з однолітками та дорослими. Він знає назви та призначення навколишніх предметів, вміє описувати їх особливості. Розрізняє домашніх та диких тварин, перелітних та птахів, що зимують. Знає назви дерев та чагарників, показує їх на прогулянці.

Увага та пам'ять

Увага та пам'ять у шестирічок сформовані практично повністю. Дитина здатна зосереджуватися на цікавій справі до 20 хвилин і доводити її до кінця після невеликої перерви.

Довільна пам'ять починає переважати над мимовільною. Дитина цілеспрямовано докладає зусиль до запам'ятовування: кілька разів повторює рядок вірша, незнайоме слово. Може переказати серію мультфільму або розповідь, прочитану перед сном.

Мова та навички читання

Навколишні розуміють, що каже дитина. Її активний словниковий запас великий і різноманітний: дитина використовує всі частини мови, причетні обороти, складні речення. Слова, що повторюються, замінює синонімами та займенниками.

Чітко вимовляє всі звуки, вміє змінювати інтонацію та силу голосу. Практикується у монологічній мові.

Що має вміти дитина 6 років? Знати літери, відрізняти їх від звуків, вимовляти та відтворювати на аркуші. Називати слова на задану букву. Деякі діти у 6 років освоюють складове читання. Навчальних матеріалів з цього питання дуже багато, тому батьки можуть легко розібратися, як навчити дитину читати у 6 років.

Соціальна адаптація

Соціальні навички – важливі вміння дитини перед школою. Вони формуються у процесі спілкування дитини з однолітками на дитячому майданчику, у дитячому садку, у гуртках та секціях. Дошкільник вчиться домовлятися, йти на компроміс, відстоювати власні межі та відчувати межі інших.

Розвинені навички самообслуговування: самостійне вдягання, турбота про охайність, здатність розігріти та покласти в тарілку їжу, накрити на стіл, проведення гігієнічних процедур без постійного батьківського контролю та нагадувань. Дитина виконує посильні домашні справи.

Шестирічка не тушується серед незнайомих людей, відчуває впевненість у собі, якщо поряд знаходяться батьки. Спілкується з дорослими та дітьми, відповідає на запитання, заводить нові знайомства.

Що має знати та вміти дитина у 6 років

Стосунки з однолітками та батьками

Діти 6 років починають віддалятися від батьків. Це нормальний, закономірний процес, який слід прийняти дорослим як черговий етап розвитку чада. Підтримка, обійми, ненав'язливий контроль, допомога мами та тата, довірче спілкування з ними, як і раніше, дуже важливі.

Дошкільнята прагнуть спілкування з однолітками, в них з'являються справжні друзі. Спільна діяльність більше не зводиться лише до іграшок.

У хлопців з'являються теми для розмов, вони обмінюються враженнями про книги та мультики, розповідають один одному про важливі події у житті, про плани. Навчаються домовлятися між собою, обговорювати правила спільних ігор, вирішувати конфлікти без допомоги дорослих.

Діти починають виявляти симпатію до протилежної статі, яка може виражатися як у відвертому обожнюванні та знаках уваги, так і в напускній байдужості до об'єкта закоханості.

З якими труднощами може зіткнутися дитина та як їй допомогти

На вік 6-7 років припадає етап чергової психологічної кризи. Дитина дорослішає, вчиться контролювати свої емоції та бажання. У житті з'являється навчальна діяльність як етап підготовки до школи. У поведінці дитини (більшою чи меншою мірою) проявляється непослух, бажання сперечатися з батьками та іншими дорослими, відстоювати свою думку. Дошкільник стає більш розважливим, уважним до зовнішнього вигляду. Гостро реагує на критику.

Підвищуються вимоги до дошкільника. Батьки, вихователі в дитсадку чекають більшої самостійності, відповідальності: «Тобі скоро до школи, терміново вчися читати/зав'язувати шнурки/дружити». Дитина, опинившись на порозі серйозних змін, може відчувати труднощі. Завдання батьків – заспокоїти, підтримати, допомогти.

Проблеми зі спілкуванням

Соромиться заговорити першим, попросити, щоб її взяли у гру. Переживає, що вона не має друзів. Пристає до дітей, нав'язується, навіть якщо з нею не хочуть грати. Вважає всіх своїми друзями, навіть тих, хто її ображає.

Поради батькам:

  • Не висміюйте і не знецінюйте переживання дитини, не відмахуйтесь, якщо вона скаржиться на проблеми у спілкуванні.
  • Організуйте гру у дворі, покличте інших дітей скласти компанію вашій дитині. Запрошуйте хлопців, яким симпатизує дитина, у гості. Влаштуйте спільний пікнік. Зміцнюйте самооцінку дошкільника, працюйте над пом'якшенням сором'язливості.
  • Терпляче пояснюйте, що дружба можлива лише за взаємним бажанням. Нехай дитина спробує не кидатися дружити до всіх поспіль, а спробує знайти людину зі схожими інтересами: покликати грати у футбол чи кататися на каруселі. Навчіть дошкільника адекватно сприймати відмову, поважати свої та чужі кордони.

Кульгають навички самообслуговування.

Дитина одягається лише з понуканнями та підказками дорослих, не вміє зав'язувати шнурки, не слідкує за гігієною та охайністю одягу.

Поради батькам:

  • Продовжуйте навчати дитину навичок самообслуговування, удосконалюйте та ускладнюйте їх.
  • Вчіть дошкільника самоконтролю: «Чи достатньо ретельно я почистив зуби/прибрав іграшки/помив посуд?».
  • М'яко наполягайте на доведенні справи до кінця, просіть переробити при неякісному виконанні.
  • Вчіть дбайливо ставитися до речей.
  • Хваліть за успіхи. Не залишайте дитину віч-на-віч з невдачею, при необхідності ще раз поясніть, якого результату ви чекаєте і як його досягти.

Прогалини в знаннях.

Шестирічка погано рахує, не знає літери, неправильно тримає ручку і не вміє переказувати.

Поради батькам:

  • Визначте, яких знань не вистачає дитині. Це можна зробити за допомогою вихователя, психолога, домашнього тестування.
  • Намагайтеся заповнити прогалини у навчанні. Організуйте заняття в ігровій формі, починайте з 5 хвилин, поступово збільшуйте час. Давайте посильні завдання.
  • Не сваріть дитину за неуспіх, не порівнюйте з іншими дітьми.

Невсидливість.

Дошкільник під час занять підводиться, підстрибує, намагається залізти під стіл.

Поради батькам:

  • Дотримуйтесь рухового режиму, створіть умови для фізичної активності дитини протягом дня.
  • Влаштовуйте фізкульт-хвилинку у перерві між заняттями.

Соціальна адаптація

Як підготувати дитину до школи

Для успішної та легкої адаптації до шкільного режиму дня та навчального навантаження, дитині потрібна підготовка до першого класу.

Батьки дають дитині знання про навколишній світ поступово, через пояснення своїх дій, повсякденних подій та явищ. Дошкільник вчиться запам'ятовувати та доносити інформацію.

В рамках підготовки до школи важливо спілкуватися з дитиною, поповнювати її знання за допомогою читання енциклопедій за віком, спостереження за природою під час прогулянок, відвідування зоопарку чи ферми, обговорення сюжетів книг та мультфільмів.

Початкові знання з географії дитина почерпне з подорожей, розгляду глобуса з коментарями батьків, пізнавальних передач.

Мислення тренується в іграх із наочними посібниками (картками, іграшками) при вибудовуванні логічних ланцюжків, пошуку зайвого елемента, пошуку відмінностей на парних картинках.

Дошкільник швидше навчиться вирішувати приклади, якщо показати йому зміст додавання та віднімання на рахункових матеріалах: паличках, ґудзиках, цукерках, ягодах. Поступово дитина перейде до рахунку в умі.

Заняття пальчиковою гімнастикою, ліпленням, малюванням по точках підготують руку до письма.

Не прагніть навчити дитину 6 років читання будь-що-будь. Знання літер та вміння зображати їх графічно цілком достатньо. Переходьте до складового читання поступово, послідовно, використовуючи якісні дидактичні матеріали. Надмірна наполегливість, форсування подій можуть призвести до того, що дитина зненавидить читання.

Важливо, щоб дитина була готова до школи не тільки інтелектуально, але також емоційно та психологічно.

Діти повинні вміти контактувати з оточенням: вчителями, однокласниками. Соціалізації сприяють ігри на дитячому майданчику, відвідування дитячого садка, гуртків, секцій.

Привчайте шестирічку до щоденних занять, щоб тренувати усидливість та увагу.

Шість років — переломний період у житті дитини, складний, цікавий і зворушливий як для неї самої, так і для батьків. Безумовне прийняття, підтримка, довірчі та теплі стосунки з мамою та татом допоможуть шестирічці освоїти необхідні знання та навички, гарненько підготуватися до першого класу та легко влитися у шкільне життя.

Понравилась статья? Поделитесь в социальных сетях