Що потрібно знати дитині до 1 класу: перелік вимог

Время прочтения: 5 минут
5987
20
Logo
Що потрібно знати дитині до 1 класу: перелік вимог - Развитие навыков, Нормы развития, Ребенок и социум, Подготовка к школе

Вимоги вступу до першого класу можуть відрізнятися залежно від школи, її престижу чи ухилу знань. В одних школах діти проходять першу в житті співбесіду, де їх просять щось почитати, порахувати, розповісти чи показати. В інших немає суворого відбору, але якщо дитина не має бази, їй буде складно вдатися в шкільну програму.

У цій статті йдеться про те, що має знати дитина при вступі до 1 класу. Про мінімум, який потрібний для комфортного навчання.

Вимоги до дитини, яка йде в 1 клас

Двадцять років тому майбутньому першокласнику достатньо було вміти читати складами та рахувати до десяти. У деяких школах брали непідготовлених дітей, але таких випадків менше.

Зі стрімким розвитком науково-технічного прогресу діти теж розвиваються швидше, тому вимоги до них зростають.

Нижче наведено список того, що має вміти дитина в 1 класі. Підготовлений малюк:

  1. Розповідає про себе, про сім'ю, країну. Він може назвати повністю своє ім'я, включаючи прізвище та по батькові. Назвати імена батьків, бабусь та дідусів. Дитина знає професію батьків. Знає рідну країну, місто, адресу будинку, поверх, номер квартири.
  2. Знайомство з природою. Знає, як виглядає кульбаба, тюльпан, троянда та інші поширені квіти. Називає тварин та комах, розрізняє птахів, риб. Дитина розуміє, чим ніс відрізняється від дзьоба, пір'я від шерсті, а лапи від крил. Знає, чим відрізняються дикі тварини від свійських та називає тих та інших. Відрізняє назви дорослих тварин та їх дитинчат: кіт-кошеня, пес-цуценя, кінь-лоша. Також орієнтується у фруктах, ягодах, овочах. Знає, що росте в саду, що в полі, що на кущі чи землі, а що на дереві. Розрізняє плоди за квітами. Не буде зайвим знання кімнатних рослин, деяких каменів та мінералів. Знає він і про планети: що Сонце це зірка, а Місяць – його супутник.
  3. Розкаже, що таке календар і про природні явища. Розуміє, що є чотири пори року і як вони одна одну змінюють. Називає місяць, з якого починається рік і скільки їх загалом. Знає скільки днів у місяці. Називає природні явища: вітер, гроза, посуха. Говорить, що відбувається з природою в різні пори року: восени відлітають птахи, взимку йде сніг, навесні розцвітають квіти, влітку зріють ягоди. Розповідає про дії людей: восени збирають урожай, узимку катаються на ковзанах, навесні садять город, улітку купаються у морі.
  4. Вільно каже про світ речей. Називає транспорт: наземний та підземний, морський та підводний, повітряний. Знає предмети посуду та меблів, одягу та взуття.
  5. Орієнтується у часі та просторі. Розрізняє ліво і право, верх і низ, перед і зад, раніше і пізніше. Може доторкнутися до лівого вуха та правого коліна. Пам'ятає, як правильно переходити вулицю. Розуміє час доби, скільки годин на добу. Знає дні тижня та скільки їх.
  6. Знайомий з громадським життям людей. Називає професії, види спорту. Може озвучити головні свята. Розповідає про свої захоплення. Розуміє що таке гроші.
  7. Порівнює, повторює, запам'ятовує. Вміє відрізняти форми предметів: коло, квадрат, трикутник, овал. Не плутає коло з овалом та кулею. Вміє відгадувати загадки. Знаходить зайве за ознакою: морква, картопля, полуниця, капуста. Забирає полуницю, бо вона не овоч і пояснює свій вибір. Він знаходить різницю між предметами, копіює прості візерунки, може запам'ятати пропозицію до 6 слів, знає віршики. Користується клеєм та ножицями, робить аплікації. Може скласти розповідь за зображеннями.
  8. Рахує. До 10 та назад. Вставляє пропущені цифри. Розуміє, що означає «порівну», «менше», «більше». Порівнює предмети за довжиною, висотою, шириною. Вміє ділити порівну, вирішує найпростіші завдання про яблука.
  9. Читає. Відрізняє букви та звуки, а голосні від приголосних. Легко підбирає слова на потрібну літеру. Читає пропозицію до шести слів і розуміє, про що вона. Розбиває слово за складами.
  10. Пише та малює. Правильно тримає ручку та олівець. Пише прості речення з 3-4 слів. Проводить малюнок за контуром, не відриває ручку від паперу. Може домалювати половину малюнку. Чи не вилазить за лінію, коли розмальовує малюнок. Може намалювати просту геометричну фігуру. Легко скопіює фігуру за клітинами.

Починати підготовку потрібно приблизно за два роки до вступу.

Можна віддати дитину на підготовчі курси або займатися з нею самостійно. Найкраще розвивати дитину через гру. Рахуйте котів на вулиці, робіть разом новорічні іграшки на ялинку. Не вдавайтеся до залякування: "Не вивчиш вірш — не підеш на батут". Таким чином у дитини створиться зв'язок між неприємними відчуттями та навчанням.

Що ще потрібно врахувати під час підготовки дитини до школи?

Маючи перелічені знання, дитині буде легше адаптуватися до шкільної програми. Також батькам важливо підготувати її психологічно.

Перше, що потрібно знати дитині до 1 класу — це предмети, які її оточуватимуть. Вона має бути знайома зі шкільною дошкою, партою, класною кімнатою. З предметами особистого користування: шкільною формою, портфелем, щоденником, зошитами, пеналом. Спробуйте пограти з нею вдома у «школу». Нехай вона розсадить свої іграшки та проведе їм урок. Потрібно поступово звикати до шкільного стану.

Друге та найважливіше — це соціальні навички. Звичайно, дитина розвиватиме їх у школі, але в перший клас вона має йти вже маючи базу.

  • Вона вміє спілкуватися, розуміє, що таке добре та погано.
  • Не боїться контактувати з однолітками та дорослими, відстоює свою позицію без агресії. При цьому без зайвої боязкості: вона спокійно та впевнено доносить свою думку.
  • Знає, навіщо ходить до школи, що це їй дає.
  • Дитина розуміє, що таке правила і чому їм потрібно слідувати.
  • Вона прагне самостійності, їй не стане проблемою самій зібрати портфель чи проконтролювати виконання домашнього завдання.

Найбільше ваш малюк чекає батьківської підтримки.

Особливо, якщо він не ходив до дитячого садка і контактувати з великими групами дітей йому доводилося рідко.

Понравилась статья? Поделитесь в социальных сетях